La programació de Memòria Democràtica de Tortosa continua amb una exposició sobre les dones a la Guerra Civil

Josep Brull Solares, que va ser regidor de l’Ajuntament i assassinat en un camp de concentració nazi, protagonitzarà el cicle Memòries Tortosines

La programació de Memòria Democràtica de Tortosa continua aquest 2025 amb un extens programa que inclou exposicions, congressos, xerrades, espectacles, actes d’homenatge i la senyalització d’espais de memòria. “Presentem un programa d’actes que té l’objectiu de recuperar la memòria de totes les víctimes de la repressió franquista, que encara resten pendents que es face memòria, justícia i reparació. Un programa que esperem serveixi per generar una cultura de la pau duradora i necessària”, ha manifestat la regidora de Memòria Democràtica, Mar Lleixà.

Aquesta setmana, en el marc de cicle Gaudí, dijous es projectarà ‘Marco’ a la Cambra de Comerç, que tracta la història d’Enric Marco, un deportat que mai va existir, un personatge que durant anys va mantenir la mentida que havia estat presoner en un camp de concentració nazi. Els actes seguiran divendres amb la inauguració de l’exposició ‘Invisibles però decisives’ a la biblioteca Marcel·lí Domingo. Una exposició que mostra la presència i mobilització de les dones durant la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre, en els diferents àmbits del dia a dia del conflicte. També el divendres s’organitzarà una taula de pensament sobre el paper de la dona a la Guerra Civil, amb la historiadora Anna Sospedra; la professora i membre del grup de recerca DEMD-Ebre, Carme Maigí i que serà moderada per l’antropòloga Maite Hernàndez.

Al mes de març la programació seguirà amb la celebració del III Congrés Internacional de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre, un congrés que tindrà lloc en tres seus: Tortosa, Gandesa, Flix i la Sénia i que és organitzat pel Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, Prisma Cultural, l’Associació i Grup de Recerca en Memòria Històrica i Reconcialiació i els ajuntaments. També al març, el dia 28, es presentarà el llibre ‘Contes en la línia de foc de Jesús Massip’, en els quals Massip evoca records de la seua infantesa i fa servir la varietat dialectal tortosina.

Els actes seguiran a l’abril, recordant els bombardejos del 15 d’abril de 1938, amb una xerrada a càrrec de l’historiador Roc Salvadó, mentre que al juliol amb motiu de l’acte de commemoració de l’inici de la Batalla de l’Ebre s’ha programat un espectacle coincidint amb el festival Proto-fest i s’organitzarà la segona edició del cicle Memòries Tortosines. Un cicle que enguany es dedicarà a Josep Brull Solares, regidor de l’Ajuntament (1934-1936 per Acció Catalana), impressor, director del setmanari Vida Tortosina, que va ser deportat a un camp de concentració nazi i assassinat el 21 de juny de 1941.

Ja al mes de setembre la programació de Memòria Democràtica seguirà amb el Congrés Internacional Ebrencs i Ebrenques a la II Guerra Mundial, un congrés organitzat per Amics i Amigues de l’Ebre i la URV, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Un congrés que tindrà lloc coincidint amb la commemoració del 80è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial, amb seu a Tortosa i Amposta.

Finalment, Tortosa commemorarà la fi de la Batalla de l’Ebre amb una ruta per diferents espais de memòria i inaugurarà la instal·lació de plaques per homenatjar i reconèixer les víctimes de la repressió. “Al marge de tota la programació d’actes de memòria, durant el 2025 continuarem treballant per definir com ha de ser l’espai de memòria en reconeixement a totes les persones mortes durant la Guerra Civil i la repressió franquista”, ha explicat Lleixà, que també ha detallat que l’historiador Joan B. Beltran continuarà el treball sobre els tortosins deportats a camps de concentració nazi amb l’objectiu de completar les fitxes de cadascun i poder instal·lar les llambordes de memòria Stolpersteine als que van ser els seus últims domicilis.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment