Alumnes de centres educatius de Tortosa digitalitzen el patrimoni tortosí

En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2021, i coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana de la ciutat de Tortosa, s’ha engegat un projecte de digitalització participativa impulsat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, a través del Museu de Tortosa.

Al voltant de 450 alumnes de secundària de la ciutat han participat, durant el mes de setembre, en el projecte participatiu Tortosa Desperta el Patrimoni. 3D: Descobreix, Digitalitza, Difon, un projecte de digitalització en 3D de diferents elements del patrimoni tortosí mitjançant l’ús de dispositius mòbils. Alguns del edificis digitalitzats per l’alumnat dels centres tortosins han estat els Reials Col·legis, el Museu de Tortosa i la Catedral i, durant el procés, han après a utilitzar la fotogrametria, una tècnica de captació d’imatge que consisteix en l’elaboració de models 3D a partir de fotografies.

Amb la finalitat de fer accessible el patrimoni també s’ha adaptat l’activitat per a col·lectius amb necessitats especials i s’han portat a terme tres sessions adreçades a persones amb dificultats de mobilitat, amb la col·laboració d’ASSIDE (Associació de Discapacitats de l’Ebre) i també amb diversitat cognitiva, amb la col·laboració de la Fundació Mercè Pla.

Durant la celebració del festival A Cel Obert, del 8 al 12 d’octubre, a l’aula didàctica del Museu de Tortosa, es presentarà públicament aquest projecte.

En aquest espai també es podrà rebre informació del món del 3D i participar en sessions de digitalització del patrimoni cultural. L’objectiu de l’activitat és apropar el patrimoni cultural als joves i a tota la ciutadana mitjançant la fotogrametria i l’ús de les noves tecnologies. Les sessions de digitalització del patrimoni consistiran en un taller de 60 minuts de durada.

Els resultats de les sessions de digitalització amb els centres de secundària i els col·lectius de necessitats especials s’estan publicant a la plataforma sketchfab, al canal “Desperta el patrimoni”: https://sketchfab.com/despertaelpatrimoni

En el mateix context, divendres 8 d’octubre, a les 17.30 h i a les 18.15 h, també es podrà visitar la digitalització professional d’una selecció d’elements patrimonials de Tortosa que s’ha dut a terme dintre del projecte Giravolt, de  l’Agència Catalana del Patrimoni Cultura. El projecte posa a l’abast de totes les entitats que gestionen el patrimoni català un seguit d’eines tecnològiques, a més dels experts que ensenyen als professionals a fer servir les eines. Es tracta d’eines d’escaneig en tres dimensions, per tal que Catalunya pugui tenir digitalitzats els seus objectes, edificis i altres obres de valor material i, finalment, centralitzar-ho en un canal a la plataforma Sketchfab. https://sketchfab.com/search?q=giravolt+Tortosa&sort_by=-relevance&type=models

Durant les dues sessions programades per a professionals, els tècnics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural mostraran els elements digitalitzats i explicaran com utilitzar les tècniques.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

  • Exposició: Tortosa desperta el patrimoni en 3D: descobreix, digitalitza, difon

Dates: del 8 al 12 d’octubre de 2021

Lloc: aula didàctica del Museu de Tortosa

Horaris de l’exposició:

Divendres 8 d’octubre: 19.00 – 22.00 h

Dissabte, diumenge i dilluns 9, 10 I 11 d’octubre: 10.30 – 14.00 h i de 17.30 – 22.00 h

Dimarts 12 d’octubre: de 10.30 – 14.00 h

 

  • Presentació: El projecte Giravolt

Presentació adreçada a arquitectes, restauradors, i altres perfils professionals que tinguin interès en les diferents aplicacions de les diferents tecnologies de digitalització en 3D. Participació limitada. Inscriviu-vos a jep_acdpc@gencat.cat

Data: divendres 8 d’octubre

Hora: 17.30 h i 18.15 h (2 sessions de 35 min.)

Lloc: Aula Didàctica del Museu de Tortosa

Presentació de les digitalitzacions 3D dels Reials Col·legis i de peces de la col·lecció del Museu de Tortosa, a càrrec d’Albert Sierra i Lluís González, tècnics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i de la Direcció General del Patrimoni Cultural.

 

  • Taller: Sessions de digitalització en 3D

Les sessions de digitalització del patrimoni consistiran en un taller de 60 minuts de durada adreçades a la ciutadania. L’activitat és gratuïta, però cal fer una reserva.

Activitat gratuïta amb aforament limitat. Cal fer inscripció a la web del Museu de Tortosa www.museudetortosa.cat o a la web de Patrimoni Gencat http://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2021

Sessions de digitalització del patrimoni per al públic general:

Dissabte 9 d’octubre

10.30 h Catedral de Santa Maria (punt de trobada Porta de Palau)

12.30 h Museu de Tortosa (punt de trobada Aula didàctica)

16.30 h Catedral de Santa Maria (punt de trobada Porta de Palau)

18.30 h Museu de Tortosa (punt de trobada Aula didàctica)

Diumenge 10 d’octubre:

11.00 h Museu de Tortosa (punt de trobada Aula didàctica)

18.30 h Museu de Tortosa (punt de trobada Aula didàctica)

 

Sobre les Jornades Europees de Patrimoni

Un any més, Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc, ininterrompudament a Catalunya, des del 1991. Estan considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.

Aquest any se celebren 30 anys d’organització de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya. Al llarg d’aquests anys, sota l’impuls de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana, s’ha apropat la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania. Centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori, any rere any han donat a conèixer el seu passat i la seva identitat cultural.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment