14abrTot el dia17

Detalls de l'esdeveniment

El 15 d’abril del 1938, Tortosa va viure el bombardeig més cruent a càrrec de l’aviació feixista italiana mentre la ciutat va ser front de guerra. En total hi van caure més de vint tones de bombes, una xifra superior a la que va assolar la població basca de Guernica. Aquell dia era Divendres Sant, i des d’aleshores es recorda com el Divendres de Sang per les tràgiques conseqüències que el bombardeig va comportar sobre la ciutat. Per recordar-ho, l’Ajuntament de Tortosa ha organitzat del 14 al 19 d’abril la segona Setmana de la Memòria Històrica. Comptarà amb conferències, presentacions de llibres i exposicions que volen ajudar a aprofundir en alguns aspectes d’aquella etapa.

  • Dimecres 14, a les 19 h, tindrà lloc la conferència ‘Desplaçats de Tortosa, arrelats a Vic’, que vol resseguir el camí que va recórrer la comunitat tortosina que es va assentar a la capital d’Osona. Esta conferència comptarà també amb una primera introducció a càrrec del periodista i investigador local Andreu Caralt, que servirà per contextualitzar el moment de l’èxode viscut a la ciutat, incidint en els aspectes socials de l’època. La conferència es podrà seguir per les xarxes socials de l’Ajuntament de Tortosa.
  • Dijous 15, el club de lectura de la biblioteca Marcel·lí Domingo estarà centrat en el reconegut còmic ‘Maus’, guanyador d’un premi Pulitzer, que narra amb il·lustracions el suplici de la comunitat jueva a l’Alemanya nazi. L’acte, a les 19 h, té accés limitat per les mesures covid i cal reservar lloc a l’adreça bmd@tortosa.cat o al 977 445 566.
  • Dijous 15 a les 19.30 h a l’aula didàctica del Museu de Tortosa, tindrà lloc el lliurament dels segons premis Petjades, que reconeixen els treballs de recerca de memòria històrica fets pels estudiants dels instituts de les Terres de l’Ebre.
  • Divendres 16, està prevista la presentació del llibre ‘Ens van robar la joventut’, a càrrec del seu autor, l’escriptor Víctor Amela, que pren com a protagonistes els integrants de la Lleva del Biberó. La presentació, a les 18 h, tindrà lloc a la biblioteca Marcel·lí Domingo i és necessària la reserva d’espai davant la capacitat limitada.
  • Dissabte a les 12 h tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Perseguits i Salvats’, organitzada per Amics i Amigues de l’Ebre al Museu de l’Ebre. Una mostra que torna a posar la mirada en el periple dels evacuats, a través de les rutes de fugida dels exiliats durant la Guerra Civil, que posteriorment també van servir com a rutes d’arribada per als jueus que cercaven refugi enmig de la persecució que van patir durant la Segona Guerra Mundial.

PDF del propgrama de la SETMANA DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Més

Horari

abril 14 (Dimecres) - 17 (Dissabte)

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment