Tortosa incorporarà dos gegatons al seguici festiu per potenciar el planter geganter entre les noves generacions

L’Ajuntament de Tortosa incrementarà, a partir de les pròximes festes majors de la Cinta, el seguici festiu de la ciutat. Ho farà amb la incorporació d’una parella de gegantons: gegants de proporcions més reduïdes, pensats perquè els puguen fer ballar infants i jóvens. D’esta manera, l’objectiu que persegueix el govern municipal és afavorir encara més la tradició gegantera que té Tortosa i facilitar la incorporació de noves generacions al món de la imatgeria festiva i de la cort de bèsties.

Els treballs per crear els dos gegantons van a càrrec de l’artista local Joan Iniesta, responsable del taller Calaix de Sastre, situat al centre històric de Tortosa. Es tracta d’unes figures que s’inspiren en el disseny original dels gegants Rufo i Rubí, datats al 1957, i dels quals Iniesta ha adaptat les proporcions per ajustar-se a la perspectiva que suposa l’alçada més reduïda que els referents inicials. Els gegantons tindran 2,10 metres d’alt i estan construïts amb fibra de vidre, un material més lleuger que el clàssic cartró pedra, perquè siguen més fàcils de portar.

Després de crear la imatge en fang i posteriorment fer-ne el motlle, ara els gegantons ja tenen la forma definitiva i és a punt de començar la fase de pintura. La previsió és que les noves peces es puguen presentar durant el ban cavalcada de festes, que estarà adaptat a les mesures de prevenció. Serà el dissabte 4 de setembre, en el marc de la Cinta 2021, i seran batejats durant els actes de la 33a Ciutat Gegantera, previstos del 17 al 19 de setembre.

Este matí, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del regidor de Cultura, Enric Roig, el regidor de Festes, Domingo Tomàs, i el president de la Colla Gegantera de Tortosa, Joan Carles Bonfill, han explicat juntament amb l’artista els detalls de la confecció de les noves figures. Meritxell Roigé ha recordat les accions més importants que ha fet el govern municipal per potenciar el folklore i la cultura popular associada a la imatgeria festiva, començant per l’adaptació de la llotja del parc com a Casa dels Gegants. En este sentit, l’alcaldessa ha refermat l’aposta per seguir potenciant la tradició gegantera, motiu pel qual l’Ajuntament ha fet una aposta molt important, de la mà de la Colla Gegantera de Tortosa, per fer possible que la ciutat esdevinga la 33a Ciutat Gegantera de Catalunya d’aquí a un mes.

“Coincidint amb esta celebració, volíem potenciar el seguici de la ciutat. I per això vam apostar per uns gegantons, ja que això feia possible que la gent més jove els puguen portar i puguen formar part activa de la cultura popular”, ha explicat. Per la seua banda, Joan Carles Bonfill ha insistit que “la gent més jove ja podien portar els ‘nanos’ o la cucafera, però poder portar al coll un gegant és una il·lusió molt gran que ara podran complir”. En este sentit, ja existeix un projecte que cada any porta els gegants a les escoles perquè els coneguen els més menuts i, ara els escolars també tindran l’oportunitat de passejar els gegantons.

Joan Iniesta ha recordat que, quan es van crear, els gegants de Tortosa Rufo i Rubí eren els més alts de Catalunya. Ara, els nous gegantons també tindran uns vestits fets a mida, que adoptarà l’estètica de la indumentària que Rufo i Rubí van tindre entre el 1988 i el 1999. Paral·lelament, l’Ajuntament també ha iniciat les passes per crear rèpliques dels gegants originals a mida real, per poder preservar els gegants històrics i ampliar la presència dels nous Rufo i Rubí a les trobades que es fan arreu del país.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment