Tortosa recupera l’obra ‘Terra Baixa’, 124 anys després d’acollir-ne l’estrena en català a tot el país

Els dies 2, 3 i 4 de juliol, Tortosa tornarà a portar a l’escenari l’obra ‘Terra Baixa’. Ho farà en el marc de la Capital de la Cultura Catalana i servirà per a celebrar els 25 anys d’activitat del teatre auditori Felip Pedrell. Però també permetrà recordar que esta gran obra del dramaturg Àngel Guimerà (autor també d’obres teatrals com ‘Mar i Cel’ o ‘La filla del Mar’) es va estrenar a Tortosa en la seua versió en català: va ser al febrer del 1897, fa 124 anys, i va anar a càrrec de la companyia de Teodor Bonaplata, un dels actors referents del teatre català del tombant del segle XIX i XX.

En la presentació del muntatge, l’alcaldessa Meritxell Roigé ha recordat que la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021 ha fet una aposta perquè el teatre tingués un protagonisme destacat. És per això que, a més de la programació habitual, ha inclòs grans muntatges i també ha incorporat obres que comptessen amb participació tortosina en el repartiment: “volíem que el teatre fet per la gent de casa hi fos present, i en este cas també hem volgut que hi hagués alguna representació que ens permeta recordar que es va fer amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana”, ha afegit l’alcaldessa. És per això que s’ha triat ‘Terra Baixa’ i s’ha confiat el muntatge a La Companyia, formació integrada per alumnat format a l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa (EMTT). “Des de la seua estrena, Tortosa sempre anirà lligada amb el nom de ‘Terra Baixa’, per això l’hem volgut recuperar com un acte destacat de la Capital de la Cultura Catalana, per celebrar els 25 anys de l’auditori Felip Pedrell, i feta per gent sorgida de l’Escola Municipal de Teatre”, ha remarcat Meritxell Roigé.

Pel que fa al muntatge, l’adaptació del text i la direcció teatral han anat a càrrec de Marga Julià, directora de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa. Compta amb nou personatges, amb els actors Joan de Antonio, en el paper de Manelic; Karen Bertomeu, en el de Marta, i Joan Camps, en el de Sebastià, entre d’altres. Amb esta obra, Guimerà plasma un mite existent a la seua època: la contraposició entre la Terra Alta i la Terra Baixa, que es presenten com a dos móns oposats. La Terra Alta és vista com un lloc incorrupte, pur, sense malícia, ideal, bucòlic i, en definitiva, representa tot allò que, en principi, és bo per naturalesa. La representació que fa Guimerà d’aquest món és el camp, ja que és l’oposició perfecta a la Terra Baixa: un lloc que plasma tot allò que és dolent, corrupte, maliciós, insensible, materialista i, en definitiva, totes les coses malvades per a l’home. En este àmbit, Guimerà utilitza la ciutat, la vila, com a mitjà de representació. Les entrades, amb un preu simbòlic de 5 euros, ja són a la venda a través de la web www.teatreauditoritortosa.cat.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment