El Museu de Tortosa mostra el procés creatiu que va conduir Pablo Ruiz Picasso a pintar el ‘Guernica’

L’exposició, que es podrà visitar fins al febrer, recull els esbossos preparatoris que el pintor va fer com a procés previ a la realització del quadre icònic
El Museu de Tortosa obre este divendres l’exposició ‘Picasso: els 42 estudis sobre paper per al Guernica. Edició facsimilar íntegra’. L’exposició, que es podrà visitar a l’equipament municipal fins al 28 de febrer, permet conèixer com van ser els preparatius perquè el pintor malagueny concebés un dels grans quadres icònics de la història.

L’any 1937, Pablo Picasso va rebre l’encàrrec del govern de la República espanyola per realitzar un gran llenç que seria exposat al pavelló espanyol de l’Exposició Internacional de París. En aquell moment, l’artista passava per un moment de crisi personal i creativa, fet que va comportar que dos mesos abans de l’esdeveniment mundial no hagués complit l’encàrrec. Fins que el 26 d’abril del 1937, en plena guerra civil espanyola, l’aviació feixista alemanya i italiana va bombardejar la població basca de Guernica. Aquell episodi va inspirar el pintor per plasmar l’horror que queda recollit al famós quadre.

En un mes i mig, Picasso va fer al voltant d’uns quaranta esbossos preparatoris en paper. Hi mostren els elements que conformen el quadre final, com ara el toro, el cavall, la mare amb l’infant mort, el cap de la dona plorant o la mà amb l’espasa trencada. Per fer-los va utilitzar diferents tècniques, com el llapis, el carbonet, el guaix o l’oli.

L’exposició presenta l’edició facsimilar íntegra dels dibuixos preparatoris de Picasso, que l’Editorial Casariego va publicar baix el patrocini del tortosí Federico Mayor Zaragoza, ex-director general de la Unesco, i de Catherine Lalumiere, secretària general del Consell d’Europa.

‘Picasso: els 42 estudis sobre paper per al Guernica. Edició facsimilar íntegra’ es pot visitar a la sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa del 18 de desembre al 28 de febrer. De dimarts a divendres, de 10 a 13.30 h. Dissabtes, de 16 a 18.30 h i diumenges, d’11 a 13.30 h. El Museu romandrà tancat els dies 25 i 26 de desembre i l’1 i 6 de gener.