Una votació popular entre la ciutadania escollirà els elements més representatius del patrimoni tortosí

La campanya ‘7 tresors del patrimoni cultural de Tortosa’ suposa el preludi de la Capital de la Cultura Catalana, que la ciutat ostentarà durant el 2021

L’organització de la Capital de la Cultura Catalana (CCC) i l’Ajuntament de Tortosa han posat en marxa aquesta setmana la primera fase de l’elecció dels elements més representatius del patrimoni de la ciutat. La campanya, anomenada ‘7 tresors del patrimoni cultural de Tortosa’, suposa el preludi dels actes que tindran lloc durant el 2021, quan la ciutat esdevindrà Capital de la Cultura Catalana.

L’elecció té com a objectiu definir aquelles icones que identifiquen més clarament la població, amb vista a difondre-les a la resta del país i també amb caràcter internacional. Així ho han explicat aquest dimarts el president de la CCC, Xavier Tudela, i el tinent d’alcalde de Cultura, Enric Roig. No debades, l’organització de la CCC compta amb una xarxa de 500.000 contactes de més de 70 països, que rebran la informació dels tresors escollits.

Els encarregats de seleccionar aquests elements seran la ciutadania de Tortosa: des d’aquest dilluns i fins al 22 de maig poden fer arribar les seues propostes al correu electrònic info@ccc.cat, amb un màxim de set propostes per persona i, en la mesura del possible, acompanyades d’una fotografia de l’element. Poden correspondre tant a edificis singulars com a peces patrimonials individuals, però també expressions corresponents al patrimoni immaterial. Entre totes les propostes se’n descartaran les repetides i hi ha la possibilitat d’agrupar-ne aquelles que tinguen punts de coincidència, i es definirà el llistat de candidatures acceptades.

La segona fase del període consistirà en la votació per Internet, que s’allargarà del 25 de maig al 7 de juny. El resultat definitiu es donarà a conèixer el 8 de juny.

Tant Roig com Tudela han coincidit a destacar l’impuls que aquesta campanya suposa per a l’esdeveniment previst pel 2021, i el fet que també permeta augmentar l’autoestima de la ciutadania envers el seu patrimoni. De la mateixa manera, el regidor de Cultura ha remarcat que la CCC2021 és “un gran projecte de ciutat, que Tortosa sabrem aprofitar, i a la vegada és una finestra al món amb la qual podrem mostrar el nostre ric patrimoni, la nostra història, la nostra cultura i les nostres tradicions”.

Els set tresors elegits passaran a formar part de la Llista dels Tresors del Patrimoni Cultural del Món, del Bureau Internacional de Capitals Culturals, i se n’editarà un butlletí informatiu que serà tramès arreu del món.