VÍDEO: ‘Cada mes un mos’ – La clementina

Aquest octubre, dins el cicle ‘Cada mes un mos’ parlem de la Clementina, la fruita més visible d’un cultiu, els dels cítrics, que a les Terres de l’Ebre es documenta des del segle XIV. En aquella època, el conreu dels cítrics —com la taronja i altres— es dedicava principalment a l’ornamentació, l’ús medicinal i, amb la seva floració, a fer-ne mel. Des de llavors i fins la primera meitat del segle XX, aquest cultiu conviu amb altres conreus agrícoles propis de l’horta de ribera.

Avui, tot i que aquests usos continuen vius, el cultiu de la mandarina i en concret la Clementina és per consum alimentari. La Clementina omple la ribera esquerra de l’Ebre, a l’alçada de Bitem, dibuixant un paisatge de mandariners que han desplaçat altres productes tradicionals de l’horta de ribera. És per això que s’ha convertit en un senya d’identitat del Bítem, per la qualitat del producte i la quantitat de productors que s’hi dediquen.

El cicle ‘Casa mes un mos’ té com a objectiu potenciar el coneixement i destacar la qualitat dels productes gastronòmics més representatius del municipi, dins de les activitats que conformen la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021. Precisament, la gastronomia configura un dels eixos de la programació, atès que allò que mengem també confereix cultura i identitat al territori. Al llarg dels pròxims mesos, el cicle ‘Cada mes un mos’ també té previst posar a l’aparador altres productes amb valor afegit de la gastronomia local, com lo xocolate, els productes de l’horta, els dolços, les clementines o els rovellons, entre d’altres.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment