Aquest agost, dins el cicle ‘Cada mes un mos’ parlem del pastisset, un dels principals llegats gastronòmics del passat àrab de la ciutat. Amb forma de mitja lluna i farcits de cabell d’àngel, aquest dolç artesanal s’ha convertit en un dels productes més representatius del territori i d’obligat tast quan es visita la ciutat. Documentats ja al segle VIII i presents als receptaris catalans medievals, antigament es preparaven per festivitats importants i per honrar la visita de familiars o amics. Avui en dia, però, es consumeixen durant tot l’any i han anat sorgint noves varietats. A les pastisseries i forns de Tortosa es poden trobar els pastissets farcits tradicionals, però també pastissets de xocolata, brossat, taronja, entre d’altres ingredients. Tot un plaer tastar-los.
El cicle ‘Casa mes un mos’ té com a objectiu potenciar el coneixement i destacar la qualitat dels productes gastronòmics més representatius del municipi, dins de les activitats que conformen la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021. Precisament, la gastronomia configura un dels eixos de la programació, atès que allò que mengem també confereix cultura i identitat al territori. Al llarg dels pròxims mesos, el cicle ‘Cada mes un mos’ també té previst posar a l’aparador altres productes amb valor afegit de la gastronomia local, com lo xocolate, els productes de l’horta, els dolços, les clementines o els rovellons, entre d’altres.