Marc Parrot fusionarà música i imatges en el 150è aniversari del cineasta Segundo de Chomón

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tortosa han presentat el concert Ombres de Plata del polifacètic músic Marc Parrot que es durà a terme el divendres dia 8 d’octubre, a les 20.30 h, al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, en el marc dels actes de Tortosa Capitat de la Cultura Catalana 2021.

El 17 d’octubre del 2021 es compleixen 150 anys del naixement del cineasta Segundo de Chomón Ruiz, nascut a Terol però fortament lligat a Barcelona. El Govern de la Generalitat va acordar declarar aquesta efemèride com a commemoració oficial, convertint-se així en el primer a rebre aquest reconeixement en l’àmbit cinematogràfic. Segundo de Chomón emergeix com a figura imprescindible per entendre els primers anys del cinema, des de la seua implementació amb tècniques artesanals lligades a la fotografia, fins a la consolidació d’un nou llenguatge artístic amb una indústria d’abast mundial. Des de la Barcelona de 1900, ciutat en creixement amb un ric teixit industrial i amb una bona xarxa de comunicació, Chomón i Barcelona van trobar-se per començar plegats l’aventura del cinema. Les seues estades a París i a Torí el convertiran en un personatge paradigmàtic per entendre com el cinema va esdevenir una potent indústria cultural i tecnològica.

El cantant Marc Parrot atorga ara una nova dimensió als curts del pioner Segundo de Chomón en un concert en directe que fusiona les imatges fantàstiques del cineasta aragonès amb les lletres i la música del disc del músic, “Començar pel final” (Música Global, 2011). Aquest projecte de cinema-concert ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Filmoteca i el cantant, que ha posat música als films del cineasta aragonès cedits per la Filmoteca, dels quals té cura en el seu Centre de Conservació i Restauració. Parrot ha utilitzat fins a dotze films de Chomón, entre els quals hi ha títols com Plongeur fantastique (1905), Viatge a Júpiter (1909), Ki Ri Ki, acrobates japonais i Métamorphoses (ambdós de 1912).

Però atenció, no és ni “Parrot musicant Chomón” ni “Chomón il·lustrant Parrot”, ni tampoc substitueix ni exclou altres interpretacions musicals de Chomón, com la que ha fet el mestre Joan Pineda en el DVD Segundo de Chomón, El cine de la fantasia. Aquest és, simplement, un espectacle fet de cançons que expliquen les històries que s’amaguen sota els plecs dels decorats pintats dels films de Chomón. I també és un espectacle fet d’imatges d’una força poètica tan inesgotable que omplen les lletres de les cançons de Parrot de significats insospitats. Un viatge màgic, ple de sorpreses i que farem molt ben acompanyats. Les entrades per veure l’espectacle es podran adquirir de manera gratuïta a partir del proper divendres 17 de setembre a través de la web del Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment