VÍDEO: Tortosa inaugura la Capital de la Cultura Catalana recordant els autors més il·lustres i reivindicant els talents emergents

El teatre auditori Felip Pedrell s’ha vestit de gala este divendres per acollir l’acte inaugural de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021. Ho ha fet amb un espectacle que ha portat al damunt de l’escenari una combinació d’autors referents culturals de la ciutat al llarg de la història conjuntament amb algunes de les figures emergents a l’actualitat. Una mescla eclèctica que ha volgut posar de relleu el ventall de propostes que nodreixen la cultura tortosina, entesa en sentit ampli: des de la música, el teatre o la dansa, fins al patrimoni, el fet social o la gastronomia.

Amb este esperit, el programa ha permès descobrir fragments dels textos del folklorista Joan Moreira, interpretats per l’alumnat de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, o escoltar, de la mà del grup Accent Ensemble, peces dels grans mestres lírics de la ciutat: Joan Monclús o Felip Pedrell, del qual se n’ha pogut interpretar una peça inèdita. Però també, veure una proposta de creació videoartística combinada amb dansa, a càrrec de Marta Viladrich i Manel Miró, o seguir a ritme de músiques urbanes o de rumba les propostes de la formació Local: una combinació de músics jóvens consolidats amb nous talents.Un dels moments més destacats ha sigut l’estrena de l’himne de la Capital de la Cultura Catalana, compost per Arturo Gaya i musicat per Jordi Fusté i Josep Lanau. Els encarregats de presentar-lo han sigut uns altres dels grans ambaixadors de la cultura tortosina arreu dels territoris de parla catalana: els Quicos.

Durant el seu parlament, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha refermat la voluntat perquè la Capital de la Cultura Catalana “servisca per recordar els tortosins més il·lustres, així com tot el patrimoni del qual disposa la ciutat, per potenciar-los i donar-los a conèixer arreu dels Països Catalans. I, a la vegada, mostrar el talent que tenim actualment, que és molt i divers”, ha dit. Una idea que també ha reblat el regidor de Cultura, Enric Roig, explicant que un dels objectius és “reconèixer els creadors que porten el nom de Tortosa arreu de Catalunya”. Roigé també ha reivindicat l’aposta per la cultura que l’Ajuntament de Tortosa ha fet durant tot l’any passat, reprogramant en nous espais les activitats que no es podien dur a terme en espais tancats per les restriccions de la pandèmia, reconvertint festivals per no haver-ne de prescindir, o dotant els actors culturals de més recursos perquè puguessen mantindre la seua activitat. L’acte ha finalitzat amb una versió ampliada de l’himne ‘Tortosa’, amb la participació dels músics que han participat durant l’espectacle.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment