Tortosa presenta el cartell de la Cinta 2021, que incorporarà la plaça de l’Ajuntament i de la catedral com a nous espais

Del 2 al 6 de setembre, Tortosa viurà les festes majors de la Cinta 2021. No seran unes festes que seguisquen l’esquema habitual, ateses les restriccions vigents, però tot i això el programa inclou tots aquells actes que es podien adaptar a les mesures establides per les autoritats sanitàries. Per este motiu, totes les activitats es duran a terme en espais de capacitat limitada, amb el públic assegut, i també amb entrada prèvia, encara que la majoria dels esdeveniments seran gratuïts.

Este matí, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat els trets més significatius de la programació, acompanyada del regidor de Festes, Domingo Tomàs, la reina de la Cinta 2021, Júlia Aragón, i Marta Viladrich, autora del cartell d’enguany. El disseny dona protagonisme a les pubilles, agafant com a referent visual les faldetes de colors que les representants de les entitats socials, culturals i esportives de la ciutat llueixen amb el vestit tradicional de pagesa en els actes solemnes. La imatge les presenta amb una perspectiva aèria i distribuïdes de manera quadriculada. L’autora ha detallat que, d’esta manera, ha volgut unir dos característiques dels temps que estem vivint: “amb les tonalitats de colors que denoten les ganes de sortir a xalar, i amb l’ordre, que remarca que les circumstàncies actuals requereixen una celebració racional”, ha apuntat Viladrich, i que evoca la distribució de cadires situades a distància que es viu a tots els actes programats durant estos mesos.

Les pubilles centraran també el primer acte, el de proclamació, que s’avançarà al dissabte 28 d’agost. Enguany, l’alcaldessa de Tortosa ha confiat el pregó a Estrella Martínez, directora d’Infermeria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i degana del Consell de Col·legis d’Inferemeres i Infermers de Catalunya. Meritxell Roigé ha explicat que “d’esta manera fem un reconeixement a l’important tasca que han desenvolupat i segueixen desenvolupant el món sanitari per fer front a les conseqüències de la pandèmia”.

Pel que fa a la programació, l’alcaldessa ha detallat que “hem fet tot el possible per organitzar el màxim d’actes, sempre que fossen compatibles amb les mesures de prevenció vigents”. Això ha portat a haver de transformar alguns actes: en lloc del repartiment de panoli pels carrers, caldrà anar a recollir-lo a diversos punts estàtics; en el cas de l’ofrena, s’habilitaran equipaments a tots els barris per a què les entitats puguen portar-hi aliments i material escolar; o, en el del correfoc, se substituirà per una exhibició d’encesa de carretilles a la plaça de Sant Joan, amb accés de públic limitat.

En l’apartat musical, el concert de Sopa de Cabra previst pel divendres 3 tindrà lloc al velòdrom de l’estadi. Com ja es va donar a conèixer la setmana passada, tindrà caràcter solidari i el donatiu mínim de 3 euros de les entrades anirà a benefici del projecte Emma per a la investigació contra el càncer de mama. Les entrades per a este concert i per a la resta d’actes de la Cinta 2021 es posaran a la venda dilluns que ve, 16 d’agost, a través del portal Ebreticket.cat.

Al mateix recinte de l’estadi tindrà lloc una altra actuació musical destacada: la del grup Blaumut, el diumenge 5 amb entrada gratuïta, malgrat que serà necessari disposar de seient reservat de la mateixa manera que a la resta d’actes. Encara està previst un concert més, el del grup tortosí Elma, dissabte 4 al parc Teodor Gonzàlez.

L’exterior del teatre auditori Felip Pedrell acollirà les actuacions de tres orquestres del territori: dijous 2, la Pennsylvania posarà música al ball de gala de les pubilles; divendres 3 tindrà lloc l’actuació de Junior’s i, diumenge 5, Cimarrón tocarà al ball de gala de les pubilletes. Seran concerts oberts al públic, malgrat que només les pubilles i pubilletes podran ballar a la pista, acompanyades per persones de les seues bombolles. En este mateix recinte tindrà lloc, dissabte 4, una Festa Imagina Ràdio Alternativa, amb una proposta musical per seguir des de la cadira.

Les festes de la Cinta 2021 serviran per a estrenar dos espais que, a partir d’ara, acolliran diverses activitats a la ciutat: la plaça de la catedral, que acollirà el concert final de festes amb els Quicos, el dilluns 6, i la plaça de l’Ajuntament, que tindrà com a primer acte el tradicional concert de la Banda Municipal de Música de Tortosa, el divendres 3. Posteriorment també hi haurà les actuacions de l’Ebre Terra de Vent així com un ban cavalcada estàtic, el dissabte 4, que també servirà per a presentar els nous gegantons de Tortosa.

El programa reserva un destacat espai per a la gent més jove de Tortosa, amb fins a tres concerts: un, a càrrec de la cantant Dàmaris Gelabert, que dilluns 6 actuarà al parc Teodor Gonzalez. Un altre, a càrrec d’El Pot Petit, el dijous 2 al velòdrom, organitzat pel Club Esportiu Futsal Tortosa a benefici del Banc d’Aliments de les Terres de l’Ebre. Finalment, el grup infantil CLAP, sorgit de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, farà l’estrena a la Cinta el divendres 3 amb un recorregut musical al passeig central del parc.

Pel que fa a altres actes tradicionals, la caminada solidària Mai Caminareu Sols manté l’estructura de l’any passat, convidant la ciutadania a sortir a caminar el divendres 3 sense generar aglomeracions i fent una crida a comprar la polsera solidària. La missa estacional es farà diumenge 5 a la catedral, amb capacitat limitada. I el castell de focs artificials clourà el programa la nit del dilluns 6, just quan acabe el concert dels Quicos.

Entre la resta d’activitats que tindran lloc destaquen la reposició de l’obra ‘Terra Baixa’, a càrrec de La Companyia de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, el dissabte 4, o les 49es jornades internacionals folklòriques de Catalunya, dilluns 6, amb actuacions de Joseret i Rondalla, Lo Planter i la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa. Pel que fa a la conferència institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya de l’11 de Setembre, l’alcaldessa ha convidat a fer-la al president de la Colla Gegantera de Tortosa, Joan Carles Bonfill, coincidint amb la celebració de la 33a Ciutat Gegantera de Catalunya, que es viurà a la ciutat just la setmana posterior.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment