VÍDEO: ‘El grotesc: de somni de la raó a símbol de l’esperit’, conferència de César García Álvarez

Al costat de les parelles de monarques que decoren el fris central del pati interior dels Reials Col·legis de Tortosa conviuen alguns detalls arquitectònics singulars amb diversitat de formes inspirades en la natura i en la mitologia. Són els anomenats ‘grotescos’, element ornamental que ser molt característic de l’època del Renaixement i que té una forta presència al conjunt renaixentista de la ciutat: se’n poden veure com a separació entre cada parella dels reis i també a la portalada d’accés a l’edifici. Representen una mescla d’imatges, combinació de figures humanes, altres mitològiques o animals, i elements vegetals. Decoració que es caracteritza per la simetria i pel recarregament i que va ser adoptada especialment durant el segle XVI, inspirant-se en la tradició de l’època clàssica a l’inici de la nostra era.

El passat dimecres 21 de juliol, l’Ajuntament de Tortosa i l’Arxiu Històric Comarcal de Baix Ebre van programar una jornada per aprofundir en el coneixement dels ‘grotescos’. D’una banda, es va inaugurar una mostra sobre la temàtica a la sala d’exposicions dels Reials Col·legis. De l’altra, es va celebrar una conferència del professor César García Álvarez, de la Universitat de Lleó, especialitzat en aquests tipus d’elements decoratius.

La jornada va tenir lloc en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021 i va ser un complement als actes organitzats amb el Ban de la Festa del Renaixement.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment