Del 17 al 19 de setembre Tortosa serà la 33a Ciutat Gegantera de Catalunya

Tortosa ja ho té tot a punt per celebrar al carrer els actes de la 33a Ciutat Gegantera de Catalunya, que la ciutat ostenta enguany coincidint, també, amb l’any de la Capital de la Cultura Catalana. El programa d’actes tindrà el seu gruix entre el 17 i el 19 de setembre: la primera jornada donarà protagonisme a les entitats de cultura popular i de folklore de la ciutat. “Estes agrupacions de cultura són un patrimoni molt bo que tenim a la nostra ciutat, i que gaudeix d’una salut molt bona”, ha destacat, durant la presentació del programa, el president de la Colla Gegantera de Tortosa, Joan Carles Bonfill. L’endemà dissabte tindrà lloc la part més protocol·lària, amb els representants de les agrupacions que arribaran de tot el país.

Diumenge està prevista la part més festiva, que anirà supeditada a allò que marque en tot moment les mesures de restricció que estiguen vigents per a la prevenció de la pandèmia. En este sentit, preveuen poder fer una gran cercavila que surta des de tres llocs de la ciutat i que confluïsquen al punt final situat al parc Teodor Gonzalez, on tindria lloc la ballada final. A hores d’ara ja hi ha inscrites 76 agrupacions provinents de diferents punts dels Països Catalans, a les quals cal afegir les agrupacions locals. Joan Carles Bonfill remarca que fa molt de temps que les colles de cultura popular no poden sortir al carrer amb normalitat, i que la Ciutat Gegantera de Tortosa “suposarà una bona oportunitat perquè puguen tornar a lluir els seus gegants”.

“Estem molt orgullosos de poder tindre enguany també la Ciutat Gegantera, que s’uneix a la Capital de la Cultura Catalana”, ha apuntat l’alcaldessa, Meritxell Roigé, que ha afegit que fa molt de temps que la ciutat treballa per potenciar la cultura popular i festiva: “Des del govern municipal hem fet una aposta des de fa anys per impulsar el folklore i un exemple és la transformació de la llotja en la Casa dels Gegants, on els xiquets i els visitants poden veure durant tot l’any els gegants i la cort de bèsties”, ha dit. D’altra banda, també s’estan fent els treballs per ampliar el seguici festiu amb la reproducció dels gegants històrics, per preservar els originals i perquè els nous puguen seguir representant la ciutat a la resta de trobades, així com per crear una parella de gegantons, pensada perquè els xiquets de la ciutat els puguen portar i d’esta manera estendre la tradició a les noves generacions.

El regidor de Cultura ha apuntat que al voltant dels actes de la Ciutat Gegantera també s’han previst altres activitats que ajuden a complementar-la, com la trobada de danses populars i folklòriques incloses a l’Adifolk, previstes pel 6 de setembre, o un homenatge al mestre Moreira, el 10 i 11 de setembre. Posteriorment a tots els actes previstos, la Colla Gegantera de Tortosa viatjarà els dies 23 i 24 de setembre a l’Alguer per representar la ciutat a l’Aplec Internacional d’Entitats de Difusió del Folklore de Catalunya.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment