VÍDEO: ‘Cada mes un mos’ – La cuina del Renaixement

Aquest mes —coincidint amb la celebració del ‘Ban de la Festa del renaixement— el cicle ‘Cada mes un mos’ està dedicat a la cuina del Renaixement. I és que cada any, un món de gustos i olors torna durant els dies de la Festa del Renaixement de la mà dels restauradors, forners i pastissers de Tortosa; i ens transporta a sensacions remotes en el temps i ens aporta contrastos, que molts cops ens semblen innovadors, però que fa segles que són coneguts. El Renaixement no solament va representar una renovació en el món de l’art, la filosofia, la política i la cultura, sinó que, a la taula, també significà un salt en allò que es menjava, en les tècniques i les formes de cuinar, i fins i tot en com s’havia de menjar a taula.

És a les llars benestants catalanes on primer es menja a taula, asseguts en cadires, emprant coberts i cadascú amb el seu plat individual; en contra del costum dels castellans de menjar asseguts sobre coixins al terra i en una escudella comuna. Aquest gust per la cuina es reflecteix en l’edició de diferents receptaris, que durant anys seran llibres de referència, com el Llibre del Coch (1525) del Mestre Robert, i que ara serveix de font per als restauradors de l’Associació Platigot, de Tortosa. S’ha de destacar l’esforç que realitzen en adaptar uns plats que, si fossin presentats tal com eren menjats al segle XVI, serien un cop dur per als nostres paladars i estómacs, poc acostumats a la profusió d’espècies i a la combinació de gustos d’una forma tan potent. Malgrat tot, i després de passar els plats pel sedàs dels gustos actuals, no es perd en cap moment l’essència dels plats originals.

El cicle ‘Casa mes un mos’ té com a objectiu potenciar el coneixement i destacar la qualitat dels productes gastronòmics més representatius del municipi, dins de les activitats que conformen la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021. Precisament, la gastronomia configura un dels eixos de la programació, atès que allò que mengem també confereix cultura i identitat al territori. Al llarg dels pròxims mesos, el cicle ‘Cada mes un mos’ també té previst posar a l’aparador altres productes amb valor afegit de la gastronomia local, com lo xocolate, els productes de l’horta, els dolços, les clementines o els rovellons, entre d’altres.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment