VÍDEO: Acte inaugural del Ban de la Festa del Renaixement

Tortosa viurà durant este cap de setmana una versió de la tradicional Festa del Renaixement adaptada a les mesures vigents per a la prevenció de la covid19. Això farà que no hi puguen haver activitats clàssiques, com els mercats d’època, la ruta de tavernes o els espectacles itinerants. Però el programa d’enguany sí que inclou una vintena d’espectacles, que sumen en total prop de cent passis. Tots tenen lloc en espais acotats, amb capacitat limitada i amb el públic assegut, per complir amb les mesures de prevenció vigents.

L’acte d’inici ha tingut lloc este vespre a la plaça de l’Absis. Ha permès fer un petit tast d’algunes de les activitats que habitualment formen part de la Festa, i que fins diumenge es podran trobar en diversos espais de la ciutat. Amb protagonisme inicial per al pregoner, personatge que enguany també ocupa la imatge central del cartell i que plasma el caràcter d’esta edició de transició: “un anunci de la festa grossa que tindrem l’any que ve”, ha explicat durant el parlament d’inici l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. “Malauradament no podem viure una Festa del Renaixement normal, com les que ens agrada viure intensament als carrers del centre històric de Tortosa, amb carrers i places plenes de gent vestida d’època. Però sí que hem preparat un programa amb moltes propostes, que fem amb la col·laboració de les entitats de la ciutat, sense les quals la Festa no seria possible, ni enguany ni la resta d’anys”, ha afegit l’alcaldessa.

En este sentit, Roigé s’ha mostrat confiada que al 2022 sí que es podrà dur a terme la Festa del Renaixement en el format clàssic, i celebrar aleshores “amb tot l’esplendor, el bullici de gent als carrers i la presència, també, de companyies internacionals” la 25a edició. De la mateixa manera, ha avançat que els nous espais que s’estan finalitzant en estos moments a l’entorn del centre històric, com la plaça de la catedral, el nou passeig del Castell o la renovada plaça de l’Ajuntament, es convertiran en escenaris importants de la pròxima edició.

L’acte d’inici del Ban ha revelat la imatge que promourà l’edició de l’any que ve: un dibuix fet per la il·lustradora Pilarín Bayés, també present a l’acte, en el qual ha recollit l’essència de la Festa del Renaixement: una gran participació de gent del poble vestida d’època, que comparteixen espais patrimonials amb els nobles, els procuradors i les companyies de la festa, i que recorren la ciutat des del riu fins al castell acompanyats dels elements del seguici festiu i del bestiari. La mateixa Bayés ha reconegut sentir-se captivada per allò que ha pogut veure a través de fotografies sobre la festa tortosina.

Pilarín Bayés va visitar la ciutat poques setmanes enrere per conèixer amb més detall el patrimoni històric de la ciutat. Pocs dies després ja tenia enllestit un primer esborrany, abans de poder-lo acolorir per obtindre el cartell final. En agraïment pel resultat de l’obra, l’alcaldessa ha obsequiat l’autora amb una reproducció de la pintura de la façana fluvial de Tortosa durant el segle XVI, feta per Anton van den Wyngaerde.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment